Skip to content

Kaip vitaminas K veikia kraują?

  • by

Vitaminas K yra esminė maistinė medžiaga, kuri atlieka svarbų vaidmenį mūsų organizme, ypač kraujo krešėjimo procese. Šiame straipsnyje panagrinėsime, kaip vitaminas K veikia kraują, kokie yra jo šaltiniai, kokia yra jo funkcija ir kokie trūkumai gali paveikti organizmą.

Vitaminas K: Kas jis yra?

Vitaminas K yra riebaluose tirpiųjų vitaminų grupė, kuri apima kelis skirtingus junginius, įskaitant vitaminą K1 (filochinoną) ir vitaminą K2 (menachinoną). Vitaminas K1 daugiausiai randamas žaliuose lapiniuose daržovėse, tokiuose kaip špinatai, brokoliai ir kopūstai, tuo tarpu vitaminas K2 dažniausiai randamas fermentuotuose produktuose, tokiuose kaip natto (fermentuota sojų pupelė) ir kai kuriuose sūriuose.

Kraujo krešėjimas ir vitamino K funkcija

Kraujagyslių sveikata

Vienas iš pagrindinių vitamino K vaidmenų yra kraujo krešėjimo procesas. Vitamino K trūkumas gali sukelti kraujavimo problemų, nes jis yra būtinas tam, kad organizmas galėtų gaminti kraujo krešėjimo faktoriumi (pvz., protrombinu) reikalingas medžiagas. Vitamino K trūkumas gali sukelti užsitęsusį kraujavimą iš žaizdų, taip pat gali padidinti vidinio kraujavimo riziką.

Krešėjimo faktorių aktyvinimas

Vitaminas K aktyvuoja keletą baltymų, kurie yra būtini kraujo krešėjimui. Dauguma šių baltymų gaminami kepenyse ir yra neaktyvūs, kol vitaminai K nebūna aktyvuoti. Pavyzdžiui, protrombinas (II koaguliacijos faktorius) yra neaktyvus be vitamino K, tačiau jo aktyvacija leido susidaryti fibrinui, kuris padeda uždaryti žaizdą ir sustabdyti kraujavimą.

Vitaminas K ir kaulų sveikata

Kalcio metabolizmas

Be kraujo krešėjimo, vitaminas K taip pat atlieka svarbų vaidmenį kaulų sveikatos palaikyme. Vitaminas K yra būtinas baltymui osteokalcinu aktyvuoti, kuris padeda integruoti kalcį į kaulinę struktūrą. Tai reiškia, kad pakankamas vitamino K kiekis gali prisidėti prie stiprių kaulų formavimo ir beveik sumažina osteoporozės riziką.

Kalcis kraujagyslėse

Kitas svarbus efektas yra tai, kad vitaminas K padeda užkirsti kelią kalcio nuosėdoms kraujagyslėse. Aktyvavus vitamino K junginiu MGP (Matrix Gla-proteinas), organizmas gali reguliuoti kalcio kaupimąsi kraujagyslėse, o tai padeda išlaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Sveiko vitamino K šaltiniai

Žalios lapinės daržovės

Labiausiai paplitę vitamino K šaltiniai yra žalios lapinės daržovės, kuriuose gausu vitamino K1. Pavyzdžiui, špinatai, kale, brokoliai ir kopūstai yra puikūs pasirinkimai, kurie padeda patenkinti dienos vitamino K poreikį.

Fermentuoti maisto produktai

Fermentuoti produktai, tokie kaip natto, yra turtingi vitaminas K2, kuris ypač naudingas kaulų sveikatai. Be to, kai kurie sūriai ir kiaušiniai taip pat yra geri vitamino K šaltiniai.

Vitaminas K trūkumai ir jų poveikis

Trūkumo pasekmės

Vitaminas K trūkumas gali turėti sunkias pasekmes. Be kalbėjimo apie kraujavimo riziką, jis gali paveikti ir kaulų sveikatą. Žmonės, kurie neturi pakankamai vitamino K, gali patirti dažnesnius lūžius, ypač vyresniame amžiuje.

Rizikos grupės

Tam tikros grupės žmonių, įskaitant naujagimius, žmones, turinčius virškinimo trakto problemas, ir tuos, kuriems atliekama ilgalaikė antibiotikų terapija, gali būti didesnės rizikos atsidurti vitamino K trūkumo situacijoje. Šioms grupėms patariama stebėti vitamino K lygį ir, jei reikia, vartoti papildus.

Vitaminas K yra svarbi medžiaga, turinti didelę įtaką mūsų organizmo funkcijoms, ypač kraujo krešėjimui. Reguliarus vitamino K vartojimas iš sveikų šaltinių gali padėti išlaikyti gerą sveikatą ir sumažinti įvairių ligų riziką.