Skip to content

Kaip mityba veikia kraujo kokybę?

  • by

Mityba turi didelę įtaką mūsų sveikatai, ir tai ypač pasakytina apie kraujo kokybę. Kraujo sudėtis ir savybės tiesiogiai priklauso nuo maistinių medžiagų, kurias mes vartojame. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip mityba veikia kraujo kokybę, ir kokius produktus verta rinktis norint išlaikyti tinkamą kraujo sudėtį.

Mitybos poveikis kraujo kokybei

Kraujo kokybė pirmiausia priklauso nuo maisto, kurį valgome. Patikima mityba padeda išlaikyti sveiką kraujo sudėtį, stiprina imuninę sistemą ir gerina medžiagų apykaitą. Vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių kraujo sudėtį, yra hemoglobinas, kuris transportuoja deguonį iš plaučių į visus kūno audinius. Nuo hemoglobino lygio priklauso mūsų energijos lygis ir bendra savijauta.

Hemoglobino kiekį didinančios maisto medžiagos

Kiekvienam žmogui būtina užtikrinti, kad jo kasdienėje mityboje būtų pakankamai produktų, turinčių geležies. Geležis yra esminis komponentas, reikalingas hemoglobino sintezei. Yra dviejų tipų geležis: hemo geležis, kuri randama gyvūniniuose produktuose, ir nehemo geležis, kuri yra augaliniuose maisto produktuose.

Geležies šaltiniai:
– Mėsa (ypač raudona mėsa)
– Žuvis
– Vištiena
– Pupelės
– Lęšiai
– Špinatai
– Pienas ir pieno produktai

Kartu su geležimi svarbu vartoti ir vitaminą C, nes jis padeda geriau įsisavinti geležį iš augalinio maisto. Vartojant maisto produktus, turinčius daug vitamino C, pavyzdžiui, citrusinius vaisius, paprikas ir braškes, galima pagerinti geležies įsisavinimą.

Kraujotaką gerinantys maisto produktai

Taip pat svarbu pažymėti, kad tam tikri maisto produktai gali pagerinti kraujotaką. Pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgštys, randamos riebiose žuvyse (lašišoje, tunuose, skumbre), gali sumažinti uždegimus ir pagerinti kraujotaką.

Omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai:
– Riebios žuvys
– Linų sėmenys
– Chia sėklos
– Walnuts

Kitas svarbus aspektas yra antioksidantai, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu kraujyje. Maisto produktai, turintys daug antioksidantų, pavyzdžiui, uogos (mėlynės, avietės), žali lapai (kale, špinatai) ir riešutai (migdolai, lazdyno riešutai), padeda apsaugoti kraujo ląsteles nuo pažeidimų.

Riebalų ir cukraus poveikis kraujo kokybei

Nors tam tikri riebalai yra naudingi, pernelyg didelis sočiųjų riebalų ir transriebalų vartojimas gali turėti neigiamą poveikį kraujo kokybei. Tokie riebalai gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje ir sukelti kraujagyslių užsikimšimą.

Riebalų šaltiniai, kuriuos reikėtų riboti:
– Greitas maistas
– Apdoroti maisto produktai
– Kepiniai su transriebalais
– Raudona mėsa

Be to, didelis cukraus kiekis dietoje gali sukelti insulino rezistencijos vystymąsi ir uždegimines reakcijas. Tai gali turėti įtakos kraujo sudėčiai, didinant gliukozės kiekį kraujyje ir prisidedant prie su diabetu susijusių komplikacijų.

Normalus vandens vartojimas

Ne mažiau svarbus veiksnys, lemiantis kraujo kokybę, yra tinkamas vandens vartojimas. Dehidratacija gali sukelti kraujo klampumą, o tai slepia kraujagysles ir gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas. Rekomenduojama gerti bent 2 litrus vandens per dieną, tačiau poreikis gali skirtis priklausomai nuo fizinio aktyvumo ir klimato sąlygų.

Vitaminai ir mineralai kraujo kokybei

Kraujo kokybei užtikrinti svarbūs ne tik geležis ir omega-3 riebalų rūgštys, bet ir kiti vitaminai bei mineralai. Vitaminas B12, folio rūgštis ir vitaminas K taip pat atlieka svarbų vaidmenį.

Vitaminai ir mineralai, svarbūs kraujo kokybei:
– Vitaminas B12 – randamas gyvūninės kilmės produktuose (mėsos, kiaušiniuose, pieno produktuose) – būtinas raudonųjų kraujo kūnelių gamybai.
– Folio rūgštis – randama žaliuose lapuose, avokaduose, pupelėse – taip pat skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą.
– Vitaminas K – svarbus kraujo krešėjimui, jo yra tamsiai žaliose daržovėse, pavyzdžiui, brokoliuose ir špinatuose.

Tokiu būdu subalansuota mityba, turinti visų reikiamų maistinių medžiagų, padeda išlaikyti gerą kraujo kokybę ir prisideda prie bendros sveikatos.