Skip to content

Mityba pagal kraujo grupę

  • by

Mityba pagal kraujo grupę yra įdomi ir daugeliui kontroversiška tema, kuri apima mitybos principus, grindžiamus individualiomis biologinėmis savybėmis. Ši mokslinė teorija teigia, kad kiekviena kraujo grupė reikalauja skirtingo maisto, kuris gali prisidėti prie geresnės sveikatos ir kūno funkcijų.

Mitybos pagrindai pagal kraujo grupes

Pagal Dr. Peter D’Adamo, kuris populiarino šią koncepciją, kiekviena kraujo grupė – 0, A, B, AB – turi savo unikalius mitybos poreikius. D’Adamo teigia, kad pasirinkti tinkamą maistą gali padėti sumažinti ligų riziką, pagerinti medžiagų apykaitą ir netgi sureguliuoti emocinę būseną.

Kraujo grupė 0

Kraujo grupė 0 yra laikoma seniausia kraujo grupe. Tyrimai rodo, kad žmonės su šia grupe turi stiprią virškinimo sistemą ir yra geriau prisitaikę prie mėsos vartojimo.

Rekomenduojami maisto produktai:
– Raudona mėsa (jautiena, aviena).
– Žuvys (lašiša, tunas).
– Švieži vaisiai ir daržovės, ypač lapinės.
– Šiek tiek grūdų ir ankštinių augalų.

Vengti reikėtų:
– Pieninių produktų.
– Kelių grūdų, ypač kviečių.
– Ruošinių su cukrumi.

Kraujo grupė A

Žmonės su kraujo grupe A, remiantis D’Adamo teorija, yra labiau vegetariški. Manoma, kad ši grupė atsirado vėliau, kai žmonės pradėjo žemdirbystę.

Rekomenduojami maisto produktai:
– Daržovės (ypač sočios).
– Ankštiniai augalai (pupelės, lęšiai).
– Sojos produktai (tofu, sojos pienas).
– Vaisiai (ypač uogos).

Vengti reikėtų:
– Raudonos mėsos.
– Pieno produktų, ypač riebių.
– Apskritai mėsos iš gyvulių.

Kraujo grupė B

Kraujo grupė B pasižymi didesniu maisto produktų įvairove. Tai grupė, kuri, teigiama, išsivystė per nomadinius laikotarpius.

Rekomenduojami maisto produktai:
– Mėsa (ypač vištiena, aviena).
– Pieno produktai (jogurtas, sūris).
– Daržovės (iki tam tikro kiekio).
– Vaisiai (ypač bananai ir vynuogės).

Vengti reikėtų:
– Genetiškai modifikuotų produktų.
– Saldžių ir perdirbtų maisto produktų.

Kraujo grupė AB

Kraujo grupė AB yra rečiausia ir tai yra hibridinė grupė, apimanti a grupių A ir B savybes.

Rekomenduojami maisto produktai:
– Žuvys (ypač lašiša, sardinės).
– Avižiniai dribsniai ir kiti pilno grūdo produktai.
– Pieno produktai (minkšti sūriai, jogurtas).
– Daržovės (lapinės ir šakninės).

Vengti reikėtų:
– Raudonos mėsos, ypač kiaulienos.
– Pervirto maisto ir maisto su daugybe priedų.

Argumentai „už” ir „prieš” mitybą pagal kraujo grupę

Ši mitybos sistema turi savo priešininkų ir šalininkų. Daugelis gydytojų ir mitybos specialistų skeptiškai vertina šį požiūrį, manydami, kad nėra mokslinių įrodymų, patvirtinančių mitybos skirtumus priklausomai nuo kraujo grupės.

Argumentai „už”

– **Individualizuota mityba**: Palaikoma individualizuota mitybos strategija atsižvelgiant į kraujo grupę.
– **Sveika gyvensena**: Kartais šie principai skatina vartoti mažiau perdirbtų produktų ir daugiau šviežių daržovių bei vaisių.

Argumentai „prieš”

– **Trūksta mokslinių įrodymų**: Dauguma mokslinių tyrimų nesugebėjo rasti stiprių įrodymų, patvirtinančių mitybos pagal kraujo grupę naudą.
– **Per didelį ribotumą**: Laikantis griežtų dietų, galima praleisti reikalingas maisto medžiagas.

Baigiamasis žodis

Mityba pagal kraujo grupę gali būti naudinga kai kuriems žmonėms, tačiau svarbu prisiminti, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra unikalus. Prieš pradedant bet kokią naują mitybos sistemą, rekomenduojama pasitarti su gydytoju arba registruotu dietologu. Tinkama ir subalansuota mityba turėtų būti prioritetas, o individui – tai, kas geriausiai veikia jo sveikatą ir gerovę.